Αλλαγή παρόχου ρεύματος

Προτεινόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα

Αλλαγή παρόχου ρεύματος

Δημοσίευσηαπό Άννα » 25 Ιουν 2021, 01:07

Εικόνα

Η επιλογή παρόχου που να προσφέρει φθηνό ρεύμα και κατ’ επέκταση οικονομικό τιμολόγιο είναι ένα ζήτημα που κατά καιρούς, μας έχει απασχολήσει όλους.

Ο κάθε πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεχωριστά προγράμματα και ξεχωριστή μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής ρεύματος. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τον κάθε καταναλωτή είναι το τελικό κόστος. Ποιο ποσό δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει για το σύνολο των υπηρεσιών που θα του παρέχει η εκάστοτε εταιρεία ρεύματος.

Αρκετές φορές, τα προγράμματα των παρόχων δεν διευκολύνουν τον τελικό καταναλωτή στην ανάγνωση και κατανόηση των χρεώσεων λόγω της πολυπλοκότητάς τους.

Προσπαθώντας να διευκολύνουμε τον καταναλωτή στην καλύτερη επιλογή προμηθευτή θα αναφερθούμε σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που δεν πρέπει να ξεφύγουν από την προσοχή του.


Το φθηνό ρεύμα αρκεί για να στηρίξουμε την επιλογή μας;

Η χαμηλή τιμή ρεύματος είναι οπωσδήποτε σημαντικός παράγοντας αλλά όχι ο μοναδικός, και αυτό γιατί πολλές φορές συνοδεύετε από κάποιες δεσμεύσεις όπως:

    Χρονική διάρκεια συμβολαίου.
    Εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμού.
    Ρήτρα ΟΤΣ ή ρήτρα Αναπροσαρμογής.
    Εγγύηση.
    Πάγιο ή συνδρομή.


Ο κάθε λογαριασμός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα έχει να κάνει με τις “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” (δημοτικά τέλη, χρεώσεις δικτύου μεταφοράς και διανομής κτλ.) που είναι ίδιες σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το άλλο τμήμα έχει να κάνει με τις “ανταγωνιστικές χρεώσεις” που διαφέρουν από πάροχο σε πάροχο και αναφέρεται στην τιμή της κιλοβατώρας.

Πριν ζητήσετε προσφορά από κάποια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας φροντίστε να υπολογίσετε την κατανάλωση που κάνετε ετησίως.


Ενεργειακό προφίλ

Βασική προϋπόθεση για την επιλογή προμηθευτή ρεύματος είναι να γνωρίζουμε το προφίλ της ετήσιας κατανάλωσής μας. Για να γίνει αυτό, αθροίζουμε από τους τρεις 4μηνιαίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε και το ποσό που πληρώνουμε γι’ αυτήν. Το “ενεργειακό προφίλ” πρέπει να υπολογίζεται με βάση το έτος ώστε να υπάρχουν όλες οι εποχιακές μας συνήθειες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.


Σύγκριση εταιρειών ρεύματος

Όπως είδαμε το φθηνό ρεύμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιλογή μας αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Για το χαμηλό κόστος του τιμολογίου υπάρχουν και κάποιες άλλες συνιστώσες που εξετάσαμε πιο πάνω. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν κάποιες εμπορικές προσφορές που δεν φαίνονται στα τιμολόγια και δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες. Πολλές εταιρείες, με την υπογραφή σύμβασης προσφέρουν αρκετά εμπορικά προϊόντα δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις, και που η αξία τους είναι αρκετά σημαντική.

Ο ανταγωνισμός στον ενεργειακό χώρο είναι προς όφελος του καταναλωτή. Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από γενικές και αόριστες προσφορές και εκπτώσεις. Υπάρχει ευρεία γκάμα προγραμμάτων και δεν πρέπει να βιαστούμε να επιλέξουμε πάροχο. Η αναλυτική σύγκριση παρόχων ρεύματος είναι μια διαδικασία δύσκολη αλλά πραγματικά συμφέρει να γίνει και καλύτερα από τους ειδικούς του ρεύματος.

Κερδισμένος καταναλωτής είναι αυτός που ενημερώνεται και διεκδικεί.[/img]
Άννα
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 01 Μάιος 2021, 12:41

Επιστροφή στο Υπηρεσίες

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron